10 Aralık 2009 Perşembe

Hani insan tam kaybedecekken anlarmış ya birşeyin kıymetini ve o şey belki olduğundan bile daha değerli gelirmiş ya ona, işte aynen o durumdayım.. Yarın sabah teslim ediyoruz bilgisayarı ve benim şu anda deliler gibi yazasım var !!



Ankara'da son üç günümüz.. Cumartesi taşınıyoruz inşaallah.. Nakliyeyi ayarladık.. En geç 25 Aralık da uçuş tarihimiz, bilet de yarın kesinleşecek inşaallah..



Önce köye, oradan İzmir'e ve sonra da İstanbul'a.. İstediğim kadar uzun kalamayacağım annemlerle ama buna da şükür.. İnşaallah en kısa ve hayırlı zamanda, güzel sebeplerle Türkiye'ye gelmek nasip olur.. Bu yaz zor ama Allahtan ümit kesilmez..





Seyhan'ın aşağıdaki yazıya yaptığı yorumdan aldığım cesaretle annemin hediyesi olan fincanı ve arkasında görünen ve benim için çok özel olan saati götürmeye karar verdim.. İnşaallah kırılmazlar.. Yarın hazırlayacağım son büyük valizin en ortasına yerleştireceğim itinayla :))


( Ozan ve ben :P )




Bir de bu şirinlikleri götüreceğim.. Bunları da annemle barber almıştık bir fuardan..

Yusufcuk yumurtasını bunlarla yemeye bayılıyor.. Ona da Türkiye'yi sürekli hatırlatan birşeyler olsun istiyorum.. Kitaplarının da bazılarını alacağım zaten.. Küçük oyuncakları da sırt çantasına doldurduk mu tamamdır :))



.....................



Büyüklerin deyimiyle, "Allah kimseyi gördüğü günden geri koymasın.." Bayrama giderken, bulaşık makinemi ve mikrodalga fırınımı İstanbul'a götürdüm, anneme.. ( Diğer beyaz eşyalarımı da kayınvalideme vereceğim zaten.. Beyaz eşyalar durmuyor çünkü, kullanılmazsa oksitlenip bozuluyor bir süre sonra, daha önce tecrübe ettim, oradan biliyorum.. ) O günden beri evde birşey yenecek diye ödüm kopuyor :P Bulaşık yıkamayı unutmuşum resmen ! Zaten sevmezdim, bu kadar uzun bir aradan sonra hiç istemiyor canım.. Neyse ki iki üç gün kaldı şunun şurasında :))


( Ay kayınvalidem duymasın :P Kendisi bulaşık makinesinin icadına bile karşı bir hatundur.. Bulaşığı elde yıkamayan kadın, kadın değildir ona göre!! Ben alınca pek bir direndi başta, hatta makine dururken elinde yıkadı doğuma geldiğinde bütün bulaşıkları ama şimdi en azından alıştı biraz.. Ay gece gece niye dedikodu yaptıysam ben şimdi :P )


Ne diyordum? Haa, gördüğünden geri kalmamak.. İnşaallah Amerika'da da çamaşır ve bulaşık makinesi olan bir evim olur yoksa gerçekten ne yaparım bilmiyorum.. Orada yaşayıp yazanlardan biliyorum, çok zor bir durum.. Evler lüks, herşey var ama çamaşır makinesi yok !! Ay ne biçim anlayış yaa..

.....................



Son olarak birkaç sorum var tecrübeli arkadaşlara valizlerle ilgili..

Uçakta el bagajında ne taşımaya izin veriyorlar? Yani kastettiğim, mesela bakliyat, baharat ya da salça gibi şeyler koyabilir miyim? Ya da sarma yaprağı veya pekmez :))


Sonraaa.. Krem, parfüm gibi şeyleri el bagajına ya da çantama mı almam gerekiyor yoksa uçağa vereceğim valize mi? Birinde yasakmış ama hangisi bilmiyorum..


Ve son olarak da.. Valiz en fazla kaç kilo olabiliyor? Kilo sınırını aşarsa ne kadar ödeniyor kilo başına? Bilgisi olan var mı?



Hoşçakalın cicikler..
Yolculuk öncesi yeniden görüşürüz inşaallah..


18 yorum:

Adsız dedi ki...

Valizler 23 kilo el bagajları 8 kilo.Parfum gibi şeyleri el bagajına koyamıyorsunuz poşetleyip diger valizlere koyun bence pekmez cok riskli salcaya cozum bulunabilir plastik kavanoza koyup birbac kat poşetle sarabilirsiniz.Bakliyatları da el bagajına koymayın bence el bagajına kitap veya ozel eşyalarınızımesela fincan koyabilirsiniz daha hassas eşyalarınızı da...Biz yiyecekler icin ozel bir valiz yapmıştık hepsini ona koyduk evdeki dijital tartıyla tarttık hazırlarken fazla yanılmadık hatta bazı valızlerdede 1 veya 2 kilo eksik cıktıbiri fazlaydı tamam dediler hadi hayırlısı Allah kolaylık versin

a_y_s_e dedi ki...

Kuaybe,
yiyecek icecekle ugrasma. Gumrukte actirirlarsa uzun hikaye. Boston'da bulunuyor bakliyat falan. Siz Austin'e mi gidiyordunuz? Turk bakkal varsa vardir. Yoksa Tulumba.com'dan alabilirsin heralde. el bagajina 1 ounce yani 30ml yi gecen hic birsey koyamiyorsun.
Hangi havayolu? Eger Lufthansa ise 2 bavul hakki var kisi basi. Turk havayollari da oyle. KLM, Air France, British, Delta, hepsi 1 bavul kisi basi...

Ben bavul tartarken once kendim tartiliyorum, sonra bavulla, aradaki fark genelde dogru cikiyor...

bir de yusuf icin eglencelik oyuncak falan koy yanina. yolculuk rahat gecer.

yastuf dedi ki...

Yazdiklarinin hicbiri el bagajina alinmiyor Kuaybe cim hepsini diger bagajlara koy bence .

hatta diger bagajlarda bile salca ve pekmezin cope gitme olasiligi var kontrollerden gecerken bizim bi kac arkadasin gitmis el yapimi salcalari :((((

Kremali'nin annesi dedi ki...

Havayollarinin valiz sayisi ve agirligiyla ilgili kurallari genelde ayni Kuaybe'cim. Eskiden, ekonomi sinifi biletle ucan yolcularin 23'er kiloluk 2 valizi ve (sanirim) 10 kiloluk bir el bagajini bedava goturmelerine izin veriliyordu. Ancak cogu havayolu bu kurali gectigimiz gunlerde degistirdi maalesef. Artik Avrupa-Kuzey Amerika arasi ucuslarda ucretsiz olarak sadece 1 valiz ve 1 el bagaji goturulebiliyor. Ikinci valiz icin, 23 kiloya kadar olmasi sartiyla, 50 dolar ekstra odeme aliyorlar.

Guvenlik sebebiyle el bagajlarina herseyi koydurmuyorlar bir de. Icerigi aerosol, liquid, gel kivaminda olan seyler koymak yasak. Travel size olmasi kosuluyla, sivi sabun, dis macunu, lens losyonu gibi seyler koyabilirsin. Yalniz onlari da seffaf bir plastik torbanin icine yerlestirip guvenlik kontrollerinde gostermen lazim. Salca riskli. Kanada ici ucuslarda bile sorun oldugunu biliyorum cunku bir arkadasimiz, bize hediye getirdigi salcayi guvenlikcilere teslim etmek zorunda kalmisti. Sut ve et urunu olayina da girme, hic affetmezler :)

Kanada'da kiralik evlerin icinde buzdolabi, firin, bulasik makinasi gibi demirbaslar hazir oluyor. Insaallah sizin tutacaginiz ev de boyle tam donanimli olur. Sayet bir aksilik olursa haber ver; hosgeldin hediyesi niyetine bir cift bulasik eldiveni ve kendi elcegizlerimle yazdigim "bulasik yikama sanati" isimli eserimi gondereyim:D

Talha ile Eymen'in annesi dedi ki...

Kuaybecim, Allah yardımcın olsun... Duana da âmin diyorum...
ben de bugün işten ayrılıyorum :D yeni bir dönem başlıyor :) hakkında hayırlıların en güzelini nasip etsin Rabbim...

AsYa dedi ki...

kuaybe,
hadi hayırlı yolculuklar diyorum umarım herşey istediğiniz gibi olur...
Ve bence uçuşla ilgili detayları uçacağınız firmanın web sitesinden bak.en garanti yol;)

firdevs dedi ki...

ya bu amerika resmen mahrumiyet bolgesiymis be kardesim ! gel sen yol yakinken caanim ulkemizden ayrilma :))) yahu Turkiye'de koylerde bilem camasir makinasi var :pPp ama sana oh olsun ! fransa dururken ne demeye americalara gidiyon :p bak buraya gelseydin bizim alt kat bos :) biraz kucuk ama , en azindan camasir makinanin olacagi garanti :)

kilo hakkini ben en fazla 30 kg diye biliyorum . ama bu ic hatlarda daha dusuk oluyormus . ucagin icine alacagin cantanda 8 kg civari .

biz yuk hakkimizi astigimiz zaman , kilo basina 10 euro istemislerdi :p simdi nasil bilmiyorum . sen en iyisi once biletini garantile , sonra valizini yap . bazi sirketlerin yuk hakki 20 kg . ya da bazilari kisi basina 1 valiz kabul ediyorlar . sanki 30 kg yuku ucak 2 valizde tasirsa yoruluyor :p


ben baharat turu seyler degil ama , cikolata vs gibi yiyecekleri yanimdaki cantaya koymustum . problem yasamadim .

ben ilk defa fransaya gelirken birisinin 5 lt pekmezi bizim valizlere patlamisti ! valizler puset !!! kim oldugunu bilmiyorum ama , o kisiye hala hakkimi helal etmiyorum .

son olarak , parfum gibi sivi seyleri ucagin icine kabul etmiyorlar . mesela sen parfum sisesinin icine bayiltici sprey neyin goydun :) ne bilsin adamlar :p sonra herkesleri bayiltip ucagi filan kacirmaya kalkarsin :p hatta elimizdeki ictigimiz suyu bile gecirmemislerdi .

KelebekGibi dedi ki...

Agirlik siniri ucak sirketlerine göre degisiyor, biz 30 kiloya kadar koyabiliyoruz mesela Tr ye ucarken kisi basi, el bagaji ise 10 kiloya kadar. Genelde bu kilo zaten dolmuyor tam ama siz simdi oraya yasamaya gittiginizden cok götürecekleriniz olur.
Cocuklarin büyükler kadar kilo hakki olmuyor.
Salca falan ben hep getiririm 1-2 kilo, annem onu üc dört kat posete sarip koyar. Yiyecek valizini ayri yapariz bizde, ne olur ne olmaz. Kapakli birseylerin agzini koli bandiyla bantlariz, mesela sampuan gibi falan.
El bagajinda 100 ml den fazla sivilar yasak, hatta icecek dahi!O nedenle krem parfüm gibi seyleri dikkat edin 100 ml olmasin, olanlari valize koyun derim yaniniza almayin, direk alip cöpe atiyorlar hatta.
Kirilacak tip ufak tefek seyler yaninizda olur bencede.
Ama insan yanina fazla birsey almak istemiyor, hele de cocukla yolculuk yapan insan.
Allah kolayliklar versin.

Kuaybe dedi ki...

Hepinize binlerce teşekkürler arkadaşlar.. Bilgisayarı teslim alacak olan elemena gelmek üzere.. Kısacık yazabiliyorum ama inanın çok iyisiniz hepiniz.. Vakit ve özen harcayarak yazmışsınız herşeyi tek tek.. Allah razı olsun..

Dediğim gibi, İstanbul'a gidince görüşmek üzere.. Kendinize iyi bakın.. Yorum ve mailleri ancak o zaman kontrol edebilirm..

Hoşçakalın..

Büşra dedi ki...

hayırlı yolculuk, hayırlı yol olsun.
yolun açık olsun, şimdiden tüm bu süreç için kolaylıklar diliyorum mevladan, aman bu koşturmalarda yemeni içmeni aksatıp ta zayıf düşme emi yine.
haber et, Allah'a emanet.

havvanur dedi ki...

yolunuz ve bahtınız açık olsun rabbim yar ve yardımcınız olsun gurbet ellerde güzel insanlarla karşılaştırsın çok uzun zamandır okurdum sizi hakkınızı helal edin

our twins of N.Y./SEYHAN dedi ki...

kuaybecim
sakin pekmez, salca gibi yiyecekler getirme. ucakta yiyecek beyani formu dolduracaksiniz. bazen yok diye beyan etsen bile actiriyorlar. eskiden actigin zaman var cikinca sadece rezil oluyordun. simdi birde agir para cezasi var. bunu goz onunde bulundur lutfen. yufka gibi seylere birsey demiyorlar. ama varsa bile beyan etme. hem getirdiginde er-gec bitiyor. yazinin tamamini okumaya zamanim olmadi ama ny da cok fazla turk bakkali var. istedigin herseyi bulabiliyorsun. evet yufkalar turkiyedekilerin yaninda carsaftan kalin ama nefsini korluyor, ince degiller oyle ve cabucak yirtiliyorlar. sokak simidi yok firin simidi var:) salca pekmez gibi urunler mutlaka var.bakliyatta var.hatta zaman zaman pastirma bile geliyor turk bakkalimiza en helalinden:)

kolaylilar diliyorum cnm.
aklina birsey takilirsa yaz lutfen
e-mail adresim:
seyhangursoy@hotmail.com

mihli dedi ki...

hayırlı yolculuklar demek kalmıs banada, arkadaşlar herşeyi yazmış. ben bu gurbetlikleri, git-gelleri 7 sene yaşadım. ayrılık zor, ama gidilen yer güzelse degiyor. rabbim güzelliklerle karşılaştırsın inşaallah sizi.

OZY- dedi ki...

Rabb'im güzel şeyler yaşatsın size gittiğiniz yerde, hayırla gidin, hayırla dönün....

AYSUN dedi ki...

Hayırlı yolculuklar Kuaybecim... Herşey gönlünüzce olsun uzaklarda...

Sunnyside Photography by Esra Nur dedi ki...

ben bu sene gelirken yiyecekler icin ufak bir valiz yapmistim, boylece dokulurse kendi icinde dokulsun esyalarimizi batirmasin diye. bahceden topladigim yesil fasulyeleri pisirip zeytintagli fasulye bile getirdim turkiyeye uzun suredir gidemeyen arkadaslar yesin diye:) yiyecek olarak tek yasak olan sey et ve et urunleri, sucuk salam..vb birde taze sebze meyve, pismemis hicbirsey alamazsin yanina, bir tanecik elma bile olsa gorup alip atiyorlar amerikaya giriste. bir de ucakta bir form verecekler, formu burada gorebilirsin: http://www.customs.gov/linkhandler/cgov/travel/id_visa/i-94_instructions/sample_cbp_decla.ctt/sample_cbp_decla.pdf

bu formdaki 11-12-13-14. sorulara no diyeceksiniz. 15-16. sorularada $0 yazacaksiniz.
hayirli yolculuklar simdiden..

Nurbetül dedi ki...

Ne zor bu taşınma, yolculuk, vs.. işleri yau :) Herkes zaten gerekenleri söylemiş :) Biz yaklaşık 20 gün önce Sunexpress ile Almanya'ya gitmiştik. biletleri alırken 20 kg yük hakkı vardı kişi başı.4 kişi 80 kg :) 2'şer kilo fazla olmasında tolerans gösterebiliyorlar. Ama tek 1 valiz 30 kg yi geçtiği anda o valizin başına hiç iyi şeyler gelmeyebiliyor :))
El yüklerimiz 7şer kg idi bizim. Ve biz kesinlikle sıvı şeyler falan koymadık. kırılabilecekleri, ezilmemesi gerekenleri. (kız istemeye gitmiştik :P tr den gitmişti çikolata falan. onu koyduk mesela.)
40 ml lik parfüm geçti ama :)) yinede riske atmamak lazım. Annem sarma yaprağı,zeytin,haşhaş,susam,baklava gibi şeyleri ayrı valizledi. ve özenle poşetlendi,bantlandı.
Salçayı el yüküne koyduğun anda bi daha göremen:D bizimki çöpe gitti deee bundan önceki gidişimizdee.. :)))
Et gibi ürünlerde kesinlikle geçirmiyolar ama annem tavuk götürmüştü:) (hey allahım ya:D ) büyük ihtimal farkedilmedi.

Ayrıca önce tartıya çıkıp, sonra valizle çıkıp aradaki farkı bulmak daha iyi oluyor. ya da el kantarları oluyor, onlarda kolaylık sağlıyor.

Almanyadan tr ye dönüşüümüzde daha az inceleniyor. sadece kremalarımız çöpe atılmıştı:) Sorun burdan yurt dışına çıkartılanlarda :) Ay neyse, çok oldu(m) :) Rabbim sağ salim ulaştırsın sizi americalara. Herzamanki gibi dualarımdasınız.
Hee bi deee, bilmiyorum ama benim başıma geldiğinden diyorum. uyumayın uçakta :) yani onca uyuyan insan oluyor ama, iniş esnasında uyuyunca beyin gerekli kontağı kuramıyor die tahmin ediyorum. inanılmaz basınç ağrısı çekebiliyorsunuz:) açıkcası ben ölüyorum sanmıştım. tam 15 dkk diri diri beynimi söktüler resmen. Uçaktan çıkarken hostes uyumamanın inişte daha sağlıklı olduğunu söylemişti. Aklınızda olsun.

Rumeysa dedi ki...

Allah yardımcınız olsun..
Öyle insanın yurdunda ayrılması güzel birşey için olsa bile gerçekten zor oluyor.. Biz de ben ortaokul çagındayken tecrübe etmiştik, kısacık bir hikaye olrak kaldı şimdi.. Hatta o kadar zorlanmamıza rağmen geri dönme şoku ve İstanbul'a alışmak daha zor olmuştu ama! ;)

İnşallah herşey gönlünüzce olur, Türkiye'ye en güzel tatillerini yapmak için gelirsin..;)

Rabbim yardımcın olsun..

-Fazla ağlama annenlerden ayrılırken;)-