16 Nisan 2007 Pazartesi

Madde madde yazıcam bugün, hem kafam çok karışık hem de yazacak birçok şey var minik minik..

- Karar verdim, benim oğlum "sosyal yiyici".. Anne ve bebişinin araştırıp gönderdiği tavsiyelerden biriydi bebeği aileyle aynı anda sofraya oturtup ek gıdalara öyle alıştırmak.. Biz yemek yerken yanımıza oturtuyorum Yusufcuğu, ağzını açıp açıp kapatıyor babasına baktıkça ( yemek yiyebilen ben değil de o olduğu için tabii ) Ben de bu arada gönderiyorum yoğurtları mideye.. Dün iyi yoğurt yedi çok şükür bu yöntemle..

- Geçen haftaki bahar, kışa döndü haftasonu yeniden.. Dün resmen tipi şeklinde kar yağdı buraya! Anlaşıldı ki "kapıdan baktıran" sadece Mart değil.. Nisan da olabiliyor :)

- Blogger Türkçe oldu.. Ama çok hata veriyor bugünlerde.. "Yorum yazdım gelmedi" diyenlerin sayısı dörde ulaştı..

- Daha yemek yapmadım.. Yusuf'un uyuduğu şu nadide yarım saati mutfak yerine bilgisayar başında geçiriyor olmam neye işaret sizce ?

A) kötü evhanımlığı
B) işgüzarlık
C) depresyon
D) "Adam sen dee.."cilik
E) hiçbiri

- Yemek demişken, haftasonu Ozan harika bir "Nokul" yaptı.. Afyon civarlarına has ve özellikle haşhaşla yapılan bir hamurişi.. Bu arada bunu gururla mı söylemeliyim, utançla mı bilmiyorum ama bizim evde hamur işleri Ozan'dan sorulur.. Harika ekmek ve börekler yapar özellikle.. Kek, kurabiye türü tatlı şeyleri de ben yaparım.. Kaç kere denedim, ne onunki gibi ıspanaklı börek yapabiliyorum ne de Özbek mantısı.. Aşçı mı olmalıymış benim kocacım ne?..

- Yavaş yavaş işe dönmeye karar verdim artık.. İnşaallah evden çalışıcam, daha doğrusu evden olursa çalışıcam yoksa çalışmıycam Yusuf biraz daha büyüyene kadar..

- Lolipopum az önce çeyrek salatalık yedi :) Öyle büyük birşey değil tabii, hani oluyor ya, küçücük parmak salatalıklar, onlardan.. Dişini kaşısın diye eline verdim baktım, küçük küçük kemiriyor.. Ben yarısını yedi zannettim çünkü geriye yarım salatalık kalmıştı ama baktım ki çoğu kısmı çiğnenip ezilmiş bir şekilde mama sandalyesinin orasına burasına yapışmış.. Ancak çeyrek eder yani yuttukları :))

- Haftasonu ilk defa babası, oğlum, ben yanyana yattık.. Genelde lolipop üstümde uyuyor ( ben yarı oturur konumda uyuyorum tabii) ama belim çok ağrıyınca yanıma yatırdım.. Gerçi pek uyudum diyemem.. İkide bir kalkıp Ozan Yusuf'u ezdi mi?, Kolu çocuğun üstünde mi? Başına dirsek atar mı? ( Bu konuda ustadır) diye kontrol ettim durdum.. İyice dalınca da minişi hemen koydum yatağına.. Bana da yazık di mi ama..


- Bel demişken, sanırım fıtık oldum ben yaa! İki omurum yer ve şekil değiştirdi resmen.. Ağrıdan kalkamıyorum çoğu sabah.. Sekiz kiloluk bebişi salla salla, dayanamadı zavallı belim.. Bu işe acil çözüm bulmam lazım.. Geçenlerde yanıma yatırıp uyutmaya çalıştım bir iki gün.. Resmen yerinde zıplaya zıplaya, hırslı hırslı ağlıyor.. Kucağıma alana kadar inat edip dalmıyor uykuya.. Dudağını da bir büzüşü var ki, dayanılacak gibi değil.. Napıcam ben yaa?

- Doya doya kitap okumayı çok özledim..

- Eyvah! Miniş uyandı galiba.. Daha yarım saat olmadı ki ama.. "Miyk miyk" sesler geliyor odadan.. Hemen gönderiyim bu yazıyı sayfaya :))

16 yorum:

Anne ve Bebisi dedi ki...

Maşallah diyelim,yesin de büyüsün sosyal yiyiciii ben de oni yiyiim mi annesi:)

Uyku konusu zor valla:) İngilizlerin sistemi var ama onu uygulayabilmek için çoooooooooooook çooooooook ötesi kararlı olmak lazım çünkü ilk günler çocuk belki saatlerce odada tek başına ağlayacak. (Belki değil kesin çünkü kucakta,sallanarak,yanında birisi varken vs vs uyumaya alışmış) Ona da yürek dayanmıyor tabi.

Controlled Cry denilen bu sistemde çocuğu yatağına koyuyorsun ve kendi kendine uyuması gerektiğini ona öğretiyorsun. Ağladığı zaman bırak kucağına falan almayı, odaya yanına bile gitmiyorsun. 10 dakika ağlıyor, yanına gidip ışığı falan açmadan, kucağına almadan pışpışlıyorsun ve geri dönüyorsun. Bir dahaki ağlamada 15 dakika sonra gidip aynı işlemi yapıyorsun vs vs vs. Bazen 2*3 bazen 7*8 gün alıyor bu sistem kurallara sadık kalarak uygulandığında %100 etkisini gösteriyor. Uygulayıp da başaramayanı görmedim. Ama dediğim gibi çok çok zor. Kimi ingilizin bile yüreği dayanmıyor:P

Ancaaak.. Yusuf'u kucağında uyumaya alıştırırsan, bir arkadaşımın oğlu 1 yaşını geçti hala her akşam uyanıyor. Hala annesi gece yarısı kucağında evi turluyor. Üstelik oturamıyorsun, uyusa bile oturamıyorsun anında uyanıyor, o uyurken bile ayakta onu sallayarak dolaşacaksın. Bitti mii? Bitmedii. Bir de başını annesinin omuzuna koyma pozisyonu var, tam o pozisyonda kucağında dolaştıracaksın yoksa yne basıyor yaygarayı.

O yüzden acılı ve sancılı da olsa bir an önce Yusuf'u kendi kendine uyuma sistemine alıştırman lazım. Ama ben sadece kitaplardan ve katı İngiliz sisteminden biliyorum bu işi:) Sen bir de bilenlere ama çocuğunu kucağında falan sallayarak değil de yatağında uyutabilmişlere sor istersen:))

Ben de bilgi olsun diye ilk post olara bunu ele alayım:)

Minik Patikler dedi ki...

Kuaybe gelicem Ankara'ya yicem bu oglani ben. Ay o ayagini nasil tutmus oyle yaaaaaaaaaaaaa.... Delirecem baktikca bir bebek bu kadar sirin olur ancak. MASAALLAH BAREKALLAH. Vay sosyal yiyici vay, ama bak ilerde benimki gibi yiyormus gibi yapabilir o sosyal yiyici haberin olsun.. Benimki ayri alem, aciyor agzini isirmis gibi yapip mmmhhh mmmhhh yapa yapa basini sallaya sallaya cigniyormus gibi yapiyor yutma hareketini de sona ilistiriyor bu arada MASAALLAH buyudukce cicilesiyor bunlar ya :)

Minik Patikler dedi ki...

xAy gecmis olsun demeyi unutmusum canim benim gecmis olsun, ayrica bak dudagini buzdurup aglatma yavrumu bozusuruz ben bebiklerin boyle nedenlerden dolayi aglatilmasina inanilmaz karsiyim. bu gibi seylerin zamanla yola girdigine inaniyorum yanlis mi yapiyorum cok mu safim :))

sumuklubocek dedi ki...

Kuaybecigim, Yusuf'u sizinle birlikte sofraya oturtmak yemesi acisinda cok iyi bir yontem. Biz de taaa basindan beri Selim'e hep bu sekilde yedirttik. Hatta bazen bizim yemegimiz gecikse bile onu da beklettik yeter ki bizimle otursun diye. Hem sizin de tecrube ettiginiz gibi gorerek yemegi ogreniyor, hem de sosyal bir davranis kazaniyor; bence cok iyi bir yontem bu, mutlaka devam etmenizi oneririm ;)
Test soruna "E" secenegi diyorum, canin istemis, oturmussun iste bilgisayar basina, fena mi; zaten Yusufcuk da uyandi hemen :)
Uyku konusuna cok alistirmadan bir cozum bulun derim ben, biz Selim'e hala duzgun bir yatak disiplini kazandiramadik -gerci cok da ugrasmadik henuz- ama kucukken daha kolay.
Belin icin gecmis olsun diyeyim ama ihmal etme ins.
Evden calisma olanaginin olmasi cok guzel, evet yavastan baslayabilirsin; destekliyorum.
Her yazdigina yorum mu yazdim ne???? Cenem dustu, kusura bakma ;)
sevgilerimle...

Sabahnur dedi ki...

kuaybecim,anne ve bebişinin bahsettiği yontemi benim bir arkadasta uyguladı. oglu 1,5yasında ve ayakta sallıyarak uyutuyordu. baktı olmayacak attı yatagına cocugu,ağlamasına da hiç aldırmadı(!). şimdi cocuk yatagına yatınca uyuyuveriyor.

ben kucagımda sallamaya alıstırmadım ayagımda yan yatırıp minik minik sallıyorum. bazen de yatağın da gııı guuu ederek kendisi uyuyor.(elh.) :)
insallah bir cozum bulursun bu uyku işine,kol da sallamak cok zor...

ben de belimin sol kısmında uyusukluk hissediyorum bazen,kollarım sunger bobunkiler gibi resmen.. çürüğe cıktık ya:)))

Sabahnur dedi ki...

http://www.bebek.com/content.aspx?PContId=4&ContType=1&ContId=2721

http://www.bebek.com/content.aspx?PContId=4&ContType=1&ContId=2732

bir de sunları gordum site de gezerken...

Kuaybe dedi ki...

Ah Esracım ahh.. Ağlatma yöntemiyle ilgili çok okudum ama gel gör ki - sen de anlayacaksın zamanı gelince - insan değil 15 dakika 15 saniye ağlatmaya kıyamıyor yavruşunu.. Hele ki benim nazlı miniş gibi dudağını büze büze ağlıyorsa :(( kız olsa ancak bu kadar nazlı olurdu yani..

Çocuğu kendi kendine uyuyan herhalde üç kişi tanıyorum, onlar da bebeklerinin taa en baştan problemsiz ve kendi kendine uyuyan bebekler olduğunu söylüyorlar.. Bu iş en baştan belli oluyor bence, bebeğin fıtratıyla bile ilgili olabilir.. Bazı bebekler fazla ilgici ve anneye bağlı olabiliyor.. Uyumayan bebeklerle ilgili bir tez de bu.. Anneden ayrılacaklarını bildikleri için uyumuyorlarmış.. Belki benimki bu modeldir..

Sen yaz bakalım ayrıntılı.. Ben de bir bakayım İngilizler ne yapmış?

Seniyyecim ben de seninle aynı fikirdeyim.. ağlatamıyorum işte.. iyi mi yapıtorum kötü mü ilerde anlıycaz ama..

Sen gel Ankaraya, misafirmiz ol.. akşam yemeğinde Yusuf tatlısı yapıcam sana söz :))

Bir de adam bebekciğin numaradn yeme işine çok güldüm.. başıma gelmez inşaallah.. demek bi de yutuyor ha hayali mamaları :))

Kuaybe dedi ki...

İremcim.. atladığın maddeler olmuş arada.. gönül koydular sana haberin olsun :))

Sağol canım moral verdin.. ben bi acayipim bu aralar.. yıllık olağan depresyonlarımdan birini geçiriyorum galiba.. bahar da geliyor yaa, yorgunluk da var üstümde galiba :((

Belim için evet doktora gitmem lazım evet ama Yusufcuğun birşeyler yemeyi öğrenmesini beklemem lazım.. ki ben içerdeyken acıkırsa veya nazlanırsa babası mama yedirebilsin, oyalayabilsin.. yoksa yıkar hastaneyi.. Uzak bir şehirde arkadaşsız, akrabasız çocuk büyütmek ne zor değil mi? Annem yok ki bırakayım.. öhööö..

Benim işim yazıp çizmekle ilgili olduğu için evden çalışma ihtimalim çok yüksek.. inşaallah bulurum uygun birşeyler..

Sabahnur çok güldürdün beni yaa.. demek kolların sünger bob gibi :)) Yok benimkiler bayaa pazu yaptı.. Ozan bile farketmiş, "ne oldu senin kollar" diyo :)) Gece gündüz çocuk sallamaktan iyi vücut yapıcam ben..

Ah uyku ve alıştırma yöntemleri ahhh.. Dur hemen bununla ilgili bi post yazıyim ben.. Cümle alem faydalansın.. Haline şükretsin..

Yazılar için de sağol, birini okumuştum, diğerine de hemen bakıcam..

Minik Patikler dedi ki...

Kuaybecim sana bir yontem anlatayim uyku icin, hani benim adamin poposundaki acitasyon oayi yeni iyilestigi icin ben tam olarak uygulayamadim ama belki senin isine yarar, bebik her eaksam ayni seyleri uygulayarka uyku saatinin yaklastigini haber ver, sonra onu los bir odaya gotur, ister yatak olsun ister besik neyse iste, ve ya bir cd olsun ya bir donencenin muzigi ne istersen hatta senin soyledigin bir namaz tesbihati en iyisi bence, nce kucaginda biraz salla hafif mayissin o muzikli ilahi neyse iste, sonra yatagina koy ayni seyi soyleyerek ve o biraz miyklansa da buna devam et ama baktin tam iyice aglayacak modda aglamadan hemen kucagina al. belki basta saskinliktan aglayabilir ama sen yanindayken yattigi yerde biraz sasirip azcik acitasyon yapmasi mumkun, sen annesinin ne icin agladigini en iyi sen bilirsin. bu seans 10 kere surse yine devam et cunku aliskanliklarin kazanilmasi biraz zaman alir. adam bebekin poposu biraz iyilestigi donemlerde tesbihatla uyudugu cok olmustu hatta uyudu sanirdik birakirdik hemen miyk yapardi ki biz devam edelim dalana kadar diye. sonra ne yazik ki o fistul tekrar ettigi icin bu aliskanlik ta uctuuu gitti ama dogrusu cok ta onemli degil bazi seyleri zamani geldigi zaman yasayarak ogrenmek en iyisi. herseyin en iyisini yapmaya calisiyoruz ama aslinda herseyin en iyisini yapmak insana verilmis bir ozellik degil, herkes icin bir dogru vardir vete ama bu dogruya ulasmanin yontemleri cok farklidir. sen de kendi dogrunu deneyerek bulacaksin umarim. cok karisik oldu ama bozuk hala klavyem :)

pınar dedi ki...

maşallah minik meleğine diyeyim önce. sabahnura yazdığın yorumu okudum. benim bloga neden yorumun çıkmıyor ben de bilemiyorum maalesef:(
bu yazını okuyunca her maddede kendimi buldum ve buna yorum yazmalıyım bu maddeye de yazmalıyım dedim hepsine. o kadar çok oldu ki şimdi de unuttum:)
sosyal yiyiciliğine katılıyorum. sofrada olmayı seviyor bebekler. eşinin hamartlığına bayıldım. benimki mutfağın yerini bilmez. şu maddeleri ben de kendime sordum çünkü yağmur uyuyunca hemen bilgisayar başına geçiyorum:)
bu kadar sanırım yazacaklarım:))

AsYa dedi ki...

kuaybecim,
uyku problemi de zormuş..şimdi banyo problemini okudum zeynep ervanın ardından yusufun uyku problemi..bakalım bizimkinde neler çıkıcak..Ya ben harbiden korkmaya başladım..bn hep yatağa yatırınca uyucak diye hayal ediyorum :))) rüya şey pardon hayal galiba gerçekten..Allah yardımcım olsun diyelim..sana da kolay gelsin..Bence de yavaşyavaş bi yolunu bulmalısın yoksa ağırlaştıkça işin zorlaşıcak..

mucizenin annesi dedi ki...

Canım ya inan aklıma geldi..Ama şimdi kocabeyi yalnız bırakamazdım bide üstüne ona dert anlatmak istemedim ...E bide üstüne ne mail adresin var bende ne telefon...Ama eğer bidaha gelecek olursam mutlaka yicem ben o ayakları..Paşaya sürekli nazar duası oku canım..Kimsenin içinden kötü bişey geçireceğini sanmıyorum ama insanın çok sevdiklerine bile nazarı değiyor..iyi bi yermi bilmiyorum ama ben Kızılayda kimlik diye bi mağazada gördüm kırmızı çanta..hemde böyle koyu güzel bi kırmızı..bide yine o civarda vardı...

Kuaybe dedi ki...

Minik Patiklercim, yöntemimiz çok benziyormuş :)) ama benimki zorunluluktan doğmuş bir yöntem.. sallıyorum sallıyorum, belim iflas edince de atıyorum yatağa, biraz popiş pışpışlıyorum :)) mızmızlanmaya başlayınca yine alıp sallıyorum kucağımda.. böyle böyle dalıyor en sonunda :))

Pınarcım, yine denedim olmuyor.. "yorum gönder"e basınca "404 hatası, sayfa bulunamadı" diye bir pencere açılıyor.. anlamadım yaa.. ben de sana Yusuf'a hamileyken daha önce ağzıma sokmadığım kerevize aşerdiğimi ve şimdi severek yediğimi yazacaktım..

Kuaybe dedi ki...

Asyacım demek yatağa koyunca uyuycak zannediyosun haa.. hah hah haaa :)) sen bence daha çok "anne blogu" oku, yok yani sonradan hayallerin yıkılır, daha da zorlanırsın.. ama şu da bir gerçek ki her bebek bir olmuyor.. belki senin bebiş senin kafandaki gibi ya da inandığın gibi olur diyelim - inşaallah -

Tubacım biliyorum kimliği ama oradan şimdiye kadar hiçbirşey almadım.. çok pahalı ve bence o fiyata değmeyecek kalitede ürünleri..

Tamam affettik ama bir daha gelirsen haberim olsun.. tanışalım..

arzu dedi ki...

Kuaybe bende esranin dedigi olay okumustu, ama istahli ebeveynlerd egilseniz pekte ise yaramiyor, halada aslihan biz cok acikmis ve yemege resmen dalmis vaziyette yiyorsak oda istahla ama az yiyor, diger turlu surekli cizgi filmlerini kapatma tehdidiyle yediriyorum:PBurdada havalar hala soguk, kis gelmek bilmedi, gelincede gitmek:)Buarada belin icin gecmis olsun, ama lutfen dikkat et, htta bi doktora gorun, benimde bileklerimde agri olmustu, aslihan 5-6 aylikti o donemde ve ben resmen onu yatagindan alirken duserecek gibi oluyordum agridan, kendimi cok yormusum, senin belindeki agrida yorgunluktandir eminim, Uyku hususundaysa, nasi alistirirsan oyle gidiyor birde cabuknazar degiyor, aslian 4 aylik olana dek endi uyudu, sonrasinda bir somagazdan sonra hep ayak ucunda salladik,simdi koca kiz oldu tabi kendince takiliyor, simdi aglat bakma diyecem alissin Yusufcuk ama bu seferde sen dayanamayacaksin, ama ben dayanamadim sen dayan diyecem:))buda cok mantiksiz olacak, yaninda uzanip uyutmakta sebat goster tavsiyem:)saglicakla:))

Kuaybe dedi ki...

Arzucum bizim babamız yeterince iştahlı maşaallah,herhalde o özendiriyor çocuğu :))inşaallah alışır böyle böyle..

Yok yaa ağlatmaya dayanamıyorum.. Bugün öğlen mama sandalyesinde uyudu kendi kendine, biraz salladım tabii.. öyle alışırsa bile benim için büyük nimet :))

belim için evet, acilen doktora gitmem lazım.. lazım ama ne zaman fırsat bulurum Allah bilir..