30 Kasım 2009 Pazartesi

Bu yazı, geçen yazının yorumunda kendini acındıra acındıra yalvaran Firdevs için gelsin :P

Pek severim kendisini, kıramadım aşağıdaki ilk yorumuna rağmen :P Güveç tarifini mailine istemiş aslında o ama belki tarifi almak isteyen başkaları da olur diye ben buraya yazıyorum..

İşte karşınızda, şu bizim meşhur güvecin tarifi ve püf noktaları.. Hazır Kurban bayramı yeni geçmişken, evlerde "Ne yapsak?" diye düşünülen etler de varken bu tarif işe yarar sanırım.. Hakiki tat için odun ateşi gerekse de evde de oluyor aslında.. Ben kışın evde yapıyorum zaten..

Aslında tek bir malzeme listesi yok güvecin.. En azından bizim için yok, mevsime göre değişiyor ama ben favori tarifimi yazacağım.. Genel olarak malzemeler; patates, et, soğan, sivri biber, domates , tuz ve birkaç baharat..

İlk püf noktası, güvecin tabanına bol sıvıyağ dökmek ve onu iyice kenarlara da gezdirmek.. İkincisi ise, yatay olarak çok ince doğranmış patateslerle güvecin tabanını tamemen kapatmak.. Çünkü her halükarda güvecin dibi tutuyor toprak olduğu için ama böyle yapınca yanan sadece patatesler oluyor..

Sonra başlıyoruz tabanı kaplanan güvece malzemeleri koymaya.. İri küpler halinde doğranmış patatesler ilk sırada.. Üstüne soğanlar ve sivri biberler -istenilen boyutta- doğranıyor.. Sonra sıra ete geliyor.. İster kırmızı et kullanın ister tavuk eti, ikisinin lezzeti de ayrı ayrı güzel oluyor.. Ama etlerin kemiksiz olması tavsiye edilir, yerken konforlu olsun :)) Daha sonra biraz daha patates ve en üste de doğranmış bolca domates.. Güveç bu şekilde dolacak.. Malzemeleri güvecin büyüklüğüne göre siz ayarlayacaksınız artık :))

Güvecin içiyle ilgili son aşama ise yemeğin suyunun ayarlanması.. Ben büyükçe bir kaseye su ve içine de salça koyuyorum bolca.. Sonra tuz, pul biber ve tatlı toz kırmızı biber -lezzeti çok artırıyor- son olarak da bolca kekik ekliyorum.. Biraz da sıvıyağ döküp hepsini güzelce çırpıyor ve doldurduğum güvecin üzerine gezdiriyorum..


Fotoğrafta görünen ise son püf noktası.. Vaktiniz varsa, güveç tenceresi ile kapak arasını hamurla kapatmanızı tavsiye ederim ( daha doğrusu ederiz, güveç ustası kocamla ben :P ) Vakit yoksa da mutlaka bir bez ya da en azından alüminyum folyo kaplama olabilir.. Böylece yemeğin buharı hiç dışarı kaçmaz ve yumuşacık pişer herşey..

Son aşama ise pişirme.. En küçük ocakta ve kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık üç saat kadar pişecek yemek.. Çok yanık kokunca kapatın altını :P

Sonrası mı?
Ee, afiyet olsun !!

6 yorum:

firdevs dedi ki...

tarifi aldigima gore iyilik maskemi cikarabilirim :))))

saka saka :) beni kirmadigin icin cok tesekkur ederim . Allah razi olsun . Allah tuttugunu altin itsin . Allah ne muradin varsa virsin :)))) Allah sana americalarda bilem olsa guvec versin :p

Kuaybe dedi ki...

Ay amin amin.. Bu duaya herşey değer işte :))

Afiyetle yesin minikler.. Çoktan yediler mi yoksa ?

firdevs dedi ki...

efenim , guvec superkulade oldu :) herkesler cok begendi :)) hatta yarin dirhal tekrar yapiciim .

mihli dedi ki...

bende itiraf ediyorum. senin blogda gördükten sonra ankarada yana yakıla kapaklı güveç arıyorum.. annem "kapaksızda olur aliminyum örteriz" diyor . ama ben hamurla denemek istiyorum..

Nurbetül dedi ki...

:)) burnuma kokusu geldi resmen gece gece. Benimde dedem ilgilenir bu güveçle :P sadece onun yaptığını yerim, anneminkini bile yemem :D

Kuaybe dedi ki...

Yap cicim yap, bir kere daha yap :))


****


Mihlicim güveç genelde yöresel ürünler satan dükkanlarda oluyor ya da yol üstlerinde satıyorlar bazen ilçelere giderken.. Ben öyle almıştım.. Ama kapaksız da oluyor gerçekten.. Alüminyum folyo işi hallediyor.. Ya da uyan başka bir kapak örtebilirsin üzerine..


****


Nurbetül aşkolsun, benimkini tatmadın ki ama :)) Bi tat bakalım, ondan sonra karar ver :P