10 Ocak 2008 Perşembe

Üzgünüm arkadaşlar ama sınıfta kaldınız hepiniz..

Koca sınıftan bir doğru cevap çıkmaz mı?
Cık cık cık..


Ama bir yandan da hak veriyorum size, nereden bileceksiniz ki "vütti"nin "ütü" olduğunu? Yusufcuğun bu aralar ütü ve elektrik süpürgesine kafayı taktığını.. Ütü masasını ucundan kıyısından görür görmez "vütti"yi istemeye başlayıp annesinin, ayaklarını kapatarak yere yatırdığı ütü masasında eline geçen bilimum oyuncağı ve hatta mutfak havlusunu, o da olmazsa halıları "vütti"lediğini.. Bilemezsiniz tabii :)) Ama Yusufcuk cidden kafayı takmış durumda.. Daha ekmek, ne bileyim oyuncak ya da abi-abla demeyi bilmeyen bebe geçmiş karşımda ağzını küçücük büzerek "vüttiii" diye ağlıyor ütüyü vermezsem..



Araya Yusufcuğun birkaç yeni kelimesini de sıkıştıralım hemen..

Ebbe: Bebek ( Reklamlarda ya da kitaplarda her bebek görüşünde )

Mammam: Yiyecek tüm nesnelerin genel adı.. Fırının önünden geçerken afişteki ekmeğe bile "mammam" diye bağırdı annemlerdeyken :)) Duyan da yiyecek, biz esirgiyoruz zanneder!!

Ağba: Araba ( Bunu ben duymadım ama babası iki kere duymuş.. Ben genelde "ğğğaannnnn" şeklindeki motor sesi taklidine denk geliyorum )

Tatdi baa: Annesinin "bal tatlısı" oyunu ( Kucağıma çıkıp oynamak istediğinde melodik olarak söylüyor )

Mınna mınna: Anlamını çözemedim ama tekerleme gibi tekrar ediyor ve söyledikçe gülüyor :)

Bıddi bıddi: Aynı şekilde, tekerleme.. ( Bitti anlamında olamaz çünkü onu iki elini çapraz birbirine sürerek anlatıyor )

Neğğnnniiğğğğ: Uykusu geldiğinde ağzında yayarak öyle güzel ninni çekiyor ki anlatamam.. Ama bunu takriben yaklaşık bir saat daha sürüyor uykuya direniş :))

..................


Salih bebiş ve annesi evine döndü.. Bize de bu kareler hatıra kaldı o günden..


Yusufcuğun rahle-i tedrisatında Salih bebiş :)


Dersimize başlamadan önce şu televizyonun sesini kısalım bakalım..


Bak Salih kardeş, bu "mammam".. İleriki senelerde bunu meyveler kategorisinden elma olarak öğreneceğiz ama şimdilik "mammam" olarak bilsen yeter..

......................


Yusufcuk "öğretme"nin yanısıra son hız "öğrenmeye" devam ediyor maşaallah.. Rabbimin bu bebişlere verdiği öğrenme sistemini hala anlayabilmiş değilim.. Birçok şeyi taklit ediyorlar tamam ama bazen öyle şeyler yapıyorlar ki, insan "Bunu kim gösterdi ona? Nasıl akıl etti ki?" diye hayrete düşüyor.. Örneğin, bayrama gitmeden önce öyle birşey yaptı ki Yusufcuk, o zaman sayfaya yazmaya korkmuştum açıkcası nazar değer diye.. Şimdi sayfa şifreli olduğu için ve sizin "Maşaallah" lafzının önemini bilen arkadaşlar olmanız hasebiyle yazmamda bir sakınca yok sanırım..

Bizim oturma odamızın kapısı kapanmıyor, kilidi de kapı dili de yok.. Orayı kullanmadığımız için pek de sorun değildi şimdiye kadar ama Yusufcuk iyice büyüyüp afet gibi dolanmaya başlayınca evde, kütüphanemizi de bilgisayarı da onun hışmından koruyabilmek için oraya bir çözüm aramaya başladık. Kapı kapanmadığı için ben kapının yanındaki üçlü koltuğu tamamen kapının önüne çektim set gibi.. Gireceğim zaman yerine itiyor, Yusufcuk ortadaysa tekrar kapatıyordum girişi.. Birgün Yusufcuk uyanıktı ama benim bilgisayarda birşeyler yazmam lazımdı ( sakın blog olmasın bu :P ) ben de Yusufcuğu kapının tam karşısına koridora oturttum, bütün odaların kapısını kapattım bir yere giremesin diye, önüne de kitaplarını, oyuncaklarını yığdım.. O oyalanırken koltuğun üzerinden atlayıp odaya girdim.. Başladım yazmaya.. Yusufcuk ara ara kapıya geliyor, koltukla kapı arasından bana bakıyor, mızmızlanıyor ama ben hiç oralı olmuyorum.. Bakıyor ki almıyorum, dönüp oynuyor sonra tekrar gelip mızmızlanıyor.. Bu arada ben iyice kaptırmışım kendimi bir ara, sonra bir baktım Yusufcuk dibimde bitivermiş!! Şaşkınlıktan ayağa fırladım o an.. "Oğlum sen nasıl girdin odaya?" diye diye hayret ettim.. Koltuğu ittiremeyeceğini anlayan Yusufcuk eğilip koltuğun arkasına girmiş.. Duvar boyunca daracık aralıkta emekleyip odaya geçmiş benim akıllı bıdığım..

Şimdi bunda ne var demeyin.. Oraya girmeyi nasıl akıl etti bıcırım daha 14 aylıkken? Daha da ötesi koltuğun arkasından odaya varılacağını ona kim söyledi? Çekmeceyi basamak yapıp şifonyere tırmanmasından daha kompleks geldi bana bu hareketi..



Gerçekten ama gerçekten hayran kalıyorum Rabbimin bu minik mucizelerine ben..



Örneğin bu aralar birşeyler yer ve yediği şeyi de beğenirse hemen elini havaya kaldırıyor, başparmağıyla işaret parmağını birleştirip "Hıımmıh" yapıyor elini sallaya sallaya.. Yediği şey çok lezzetliymiş yani :)) Bunu biz öğretmedik ona ama birinden görmüş olabilir.. Taklit bile olsa çok hoşuma gidiyor.. Sonuçta televizyon izlerken ya da uyuyacağı zaman yapmıyor, bu hareketin yemeği beğenmeyle ilgili olduğunu kavramış meleğim maşaallah..



"Getir, götür, ver, al, aç, kapat, yat, oyna, gül, zıpla.." vb komutları anlayıp uygulaması artık olağanlaştı zaten.. Şimdi onay ya da reddetme hareketlerine yoğunlaştık.. Bir soru sorduğumda eğer basitse ve anlıyorsa olumlu cevap vereceği zaman başıyla "evet" yapıyor bana.. İstemiyorsa da iki yana sallıyor kafasını "hayır" anlamında.. Bir de bu arada gözlerini kırpıştırması var ki Nes bunu iyi bilir :)) Bizzat şahit oldu :P O kadar hoşuma gidiyor ki "evet" yapışı, ikide bir "Evet mi Yusufcum?" diyorum çocuğa, kafasını şirin şirin öne sallıyor o da..



En önemli gelişmelerden birisi de artık dakikalarca konuşması herhalde.. Anlayamadığımız kelimelerle olsa da bize birşeyler anlatmaya çalışıyor ya da oyun oynarken kendi kendine konuşuyor dakikalarca.. "Abidi heyyya gıııyii bedde diii bii babağğa annneeiiği bidu dubu minne nemmii epitih epitih...." Uzayıp gidiyor.. Hele o arada el kol hareketleri ve duruma uygun mimikleri yok mu, öldürüyor beni.. Babasının deyimiyle "dilli toy" oldu Yusufcuk -öyle bir kuş varmış, bizim avcı iyi bilir!- "Konuşmaya bir başlasın kimse susturamaz bunu.." diyor..



Eh annesi de yazmaya başlayınca durduramıyor kimse onu, ona çekmiş çocuk :P


Artık yatayım ben.. Yarın inşallah yeni bir "nesne" üreteceğim çiçeklerimden, ona enerji depolamam lazım :))

11 yorum:

hayalperisi dedi ki...

bende bayiliyorum zilan bir seyi anladiginda ve yaptiginda allahim insallah hep akillli olurlar

simdilerde zilan tvde ne görse yapiyor onun icin mümkün oldugunca ona uygun seyleri izlemeye calisiyoruz

öpüldünüz efendim tarafimizdan ;)

Archi*Sugar (Esra) dedi ki...

demek UTUUUU idiii....aaaa sinifta kaldik ya. :-)

Yusufcugu Defneye cok benzetiyorum ben. O da kesin o odaya bir sekilde girer hemen yaninda biterdi. Bu kucukler boyle iste Kuaybecigim. "Nasil" dedirtiyorlar hep. :-)

pınar dedi ki...

yusufçuğun maceralarını okuyamıyorum diye boşa üzülüyormuşum, annesi davet etmiş meğer de benim haberim yokmuş:P
neler neler kaçırmışım üstelik. bir çırpıda okudum şimdi geçmiş maceraları. resimler de harika yine. turkuaz renkli atkı-bere takımına da bayıldım. yok yakışmış yusufçuğa. öpüyorum sizi.

uçan talhanın annesi dedi ki...

ütüydü demek. ama sen çok zor yerden sormuşsun kuaybe...
maşaallah yusufcuğa... çözümü ne güzelde bulmuş...
o konuşmaları uzunnnnnnnn süre devam ediyor. bazen bunalsan da çok şeker oluyorlar... maşaallahh maşaallah. (yazıyı okurken öyle bir sırıttımki yan masadaki arkadaş sanırım hakkımda pek iyi düşünmedi :D)

Sabahnur dedi ki...

heheh bilmişim. yorum yazmaya firsatim olmamıstı :)

masallah ya adam bebekden sonra yusufda dillendi, sira bizde inş. :)

sevgiler

pastacirapunsel dedi ki...

Ben sana demiştim ama zor yerlerden soruyorsun diye:))

Annesi sen Yusufcuk'tan bahsediyorsun, tabii ki kafayı çalıştırıp, yanıbaşında bitecek:)) Tatlı meleğim benim ya.....

Annesini de meleği de kocaman öpüyorum:)

Sevgiler....

sühendan dedi ki...

Bu sınavın bütünlemesi bile olsaydı ben sınıfta kalırdım.Söylediği hiçbir kelimeyi bulamayacağımı yazdıklarını okuyunca anladım:)

Yeni üretimini merakla bekliyorum.İkinizi de öptüm.Sevgiler...

SenaBera dedi ki...

Yusufcuğun kelime hazinesi bayağı gelişmiş MaşAllah BarekAllah...

Demek ütüye merak saldı şimdi de, kızlar bu oğlanı paylaşamayacak. Fırında yahniler pişirir, ütü yapmayı çook sever:)

Rana Eslem GULMEZ dedi ki...

cok uzuldum bilemedim diye cik cik cik..nutfen sifiy veyme hocam cik cik...)
akilli yusufumu kocaman opuyorum demek tum kapilari kapatirsin hiii kim tutar yusuufumu))yusufumda sana cee yapmis))cok opuyorum sizi sevgiler..

Esra dedi ki...

Merhaba Kuaybe,tekrar teşekkür ederim davetin için..Okuyamadığım yazıları okudum çok özlemişim Yusufcuğu:)
Ben de hayrete düşüyorum senin gibi bu bebişlere..nasıl anladı,nasıl becerdi,nasıl yapti diye sorular soruyorum kendi kendime bazen imkansız ama ben öğretmedimki bunu diyorum:)Allah öyle güzel programlamış ki,tahmin edemeyeceğimiz hızla gelişip,öğreniyorlar...
Artık takipte olacağım inşaallah.
Sevgiler

Muhammed Yusuf dedi ki...

vütti he,baya yakın seslendirmiş aferin:)İlginç bebek:) Maaşallah. Salih bebeğe de maaşallah, nası bakmış öle:))
Kapı için eyvallah Mirim, bi kaç kere omuzladım, açılmadıydı:)İçerde olmak güzel.