13 Eylül 2007 Perşembe

Ne az önce geçen ve "Üç taynesi onn yeğğtele.." diye bağırmak suretiyle bücür cadımı uyandıran pijamacı ne de 3. kattaki Emine teyzenin aşağı döktüğü bir kova suyla nokta nokta lekelenen camlarım.. Hiçbirşey moralimi bozamaz bugün..

Ramazan'a kavuştuk çok şükür..

Sabahtan beri çocukluk oruçlarım var zihnimde.. O günlerdeki gibi kıpır kıpır içim..

Herkesin vardır bir ilk oruç hikayesi.. Çoğu benzer belki birbirine ama hepsi çok özeldir ilk oruçların.. Kimi parayla satın alınır ( Ama babam bizim oruçları hiç satın almadı, baktı ki üç bücür var, alsa pahalıya patlayacak kendisine, başka bir taktik kullandı ), kimi "dikişli" olur, kimi tastamam.. Ama hiç çıkmaz insanın içinden o ilk orucun tadı..

İlkoula yeni başlamıştım galiba ilk orucumu tuttuğumda.. Annemleri yalvara yakara beni de sahura kaldırmaları için ikna etmiştim.. Kardeşlerime hava atmayı da ihmal etmemiştim tabii " Ben artık büyüdüm, sahura kalkıp oruç tutacağım.." diye.. Canım annem, bizim evde bir sahur klasiği olan yumurtalı ekmek yapmıştı galiba.. Yedim, yedimmmm.. Midem su dolu balona dönene kadar da su içtim, annem "İyi iç bak, susarsın.." dedikçe..

Sabah kalktığımda kardeşlerim kahvaltı yaparken ben sabırla öğle ezanını bekliyordum.. Çünkü annemin anlattığına göre çocukların orucu "dikişli" olurdu ve öğle ezanı iftar edilirdi.. Bu iftar aynı zamanda sahur da olurdu ve akşam ezanına kadar orucun kalan kısmı tutulurdu :))

Öğle vakti iftarımı yedim bir güzel :)) Yine göbişim şişene kadar su içtim ve akşama kadar sokaklarda koşup oynadım.. Vaktin nasıl geçtiğini anlamadım bile ama akşam iftar sofrasına oturduğumda o kadar büyümüş, o kadar güçlü hissediyordum ki kendimi, hep oruç tutmak istedim.. Bu sefer babam girdi devreye.. Çocukların bir Ramazan'ın başında, bir ortasında, bir de sonunda oruç tuttuklarını, anne-babaların bu 3'ün yanına bir "0" koyduklarını ve böylece 30 gün oruç tutmuş olduklarını anlattı :)) Ben de razı oldum tabii, n'apalım kurallar öyleydi :))

Sonraki senelerde kardeşlerim de eklendi iftar ve sahur sofralarına.. Artık dikişsiz olmaya başladı benim oruçlarım.. Babamın her sahur sonrası mutlaka okuduğu ve bizim o zamanlar yarı uykulu gözlerle dinlediğimiz "üç hadis" ışıttı sabahlarımızı.. Hep canımız ne çektiyse onunla süsledi iftar sofralarımızı annem..

Şimdi bunları hatırladıkça gözlerim doluyor ve ben de oğlumun ilk orucunun hayalini kuruyorum.. Onunla yapacağım sahurları iple çekiyorum.. O da benim gibi, sırf Allah istedi diye aç kalmanın ve sonra iftarda içilen bir bardak suyla ferahlamanın tadını yaşasın istiyorum.. Dikişli oruçlarının ardından bizimle iftar sofrasına oturup ellerini Yaradan'a açtığında, onun küçücük avuçlarına sağanak sağanak yağacak rahmetten biz de nasipdar olalım istiyorum..

Bugün Ramazan..
"İlk oruç" kuşları uçuyor miniklerin..

Bugün Ramazan..
Ruhları, açlıkla arınıyor büyüklerin..

Mübarek olsun..

11 yorum:

sumuklubocek dedi ki...

"Üç taynesi onn yeğğtele.." lafina cok guldum once, sanki saticinin sesi kulaklarimda yankilandi; sonra "baya iyiymis pijamalarin fiyati" diye dusundum ve yazinin devamini okudum.
Okudukca gozlerim yaslandi, kendi ilk orucumu hatirlamaya calistim; ilkokuldaki "tekne" oruclarim aklima geldi, sonra da genelde babamla birlikte oldugumuz sahurlar.
Ne guzel yazmissin, dileklerine katilmamak elde degil...

sühendan dedi ki...

Öyle güzel anlatmışsın ki ilk oruç tuttuğun günleri...Sanki ben de senle yaşadım.Olayları anlatış ifaden çok güzel.Çok hoşuma gidiyor.Her yazını merakla okuyorum.Hayırlı ramazanlar

uçan talhanın annesi dedi ki...

hayırlı ramazanlar...
ne kadar güzel ifade etmişsin... ben ilk orucumu dedemlerle tutmuştum. onlarda kalıyordum o ara... beni ilk çağırışları geldi aklıma... ikisinin de mekanı cennet olsun inşaallah. hatırlattığın için çok teşekkürler kuaybe... bu arada o satıcılar tam da çocuklar uyurken gelmiyormu insan çıldırıyor...

tedarikmucize dedi ki...

ben hatırlamıyorum ilk orucumu. bizim evde sadece annem tutardı malesef. şimdilerde sadece erkek kardeşim. kızkardeşim aklına eserse tutar onuda gun icinde bozar. en iyisi tutma deriz napalım. babam tutmaz malesef.annem şeker hastası dayanamıyor ama bize nefis sofralar hazırlıyor büyük bir zevkle :)

çok imrendim maşallah ne güzel bütün aile hep beraber ramazanlar geçirmişsiniz. inşallah şimdiki ailenlede bereketli ramazanlar geçirmek nasip olur ve bizlerede.

bu arada ben sizi çok özledim. mantar yusufuda çok özledim. benim için öp kokla o tombiş parmaklarıda öp lütfen :) duada unutmazsan sevinirim ;)

AYSUN dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın kuaybe çocukluk oruçlarımızı:) Bizim yavrularda tutmak isteyecek değil mi? Sahura kalkmak için çabalayacaklar:) İftar saatini bekleyecekler ve hep birlikte iftar edeceğiz. İnşallah. İnşallahh...

Aysun dedi ki...

"Üç taynesi onn yeğğtele.." Halâ gülmekteyim :))
Bu kadar mı güzel anımsatılabilir herşey.MaşaAllah SubhanAllah.Yaşadıklarınızı yaşattınız, yaşadıklarımızı anımsattınız.Teşekkürler.Allah razı olsun.
Hayırlı Ramazanlar,
Selam ve dua ile...

Rana Eslem GULMEZ dedi ki...

insallah insaallah kuaybecim goruruz yavrularimizin oruclarini...

Sabahnur dedi ki...

derin bir iç çektim.. Eline sağlık..

Gamze dedi ki...

"Üç taynesi onn yeğğtele.." :))

biz de önce çocuk orucuyla başladık, sonra önce ben büyük orucuna başladım sonra da kardeşim :) yaşlandık ya ondan herhalde :P iftar tamam da sahurları pek hatırlamıyorum. yarı uykulu olduğumuz için herhalde :))

yusufa öpücükler.

Anonymous dedi ki...

ELine ve yüregine saglik Kuaybe, cok güzel anlatmissin ilk oruc günlerini..
Ben ilk orucumu hatirlamiyorum nedense ama heralde dikisli oldu bizimde ilkler..
Bende simdi hayalini kurdum bir an kizimla sahura kalkmayi ve birkac saatte olsa oruc tuttugu icin mutlu oldugunu görecegim zamani..
Insallah sende diledigin o günleri görürsün,sevgiler..
KeLeBeKk

Kuaybe dedi ki...

Arkadaşlar, hepinize güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim.. Feyzinden ve bereketinden nasipleneceğimiz güzel bir Ramazan geçirelim inşaallah..